Malé Asijské muzeum

06.09.2007 00:00

Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice téměř dvacet let spolupracuje s pražským občanským sdružením Společnost přátel Mongolska a Klub Asia - Pražská jurta.

 
 
 

Oboustranně prospěšná spolupráce je naší veřejnosti známá především pořádáním několika setkání Mongolů žijících v České republice pod názvem Prosiměřická jurta. Vedení klubu Hanzelky a Zikmunda Globe odejelo v pátek 30. srpna 2007 na základě pozvání partnerů na vernisáž otevření Malého Asijského muzea v Ledcích u Slaného.
Vernisáže se zúčastnila řada orientalistů, odborníků a dalších hostů z Prahy. Nejvýznamnějším hostem byla bezesporu Huo Yuzhen, mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně ČLR v České republice, poslankyně parlamentu ČR paní Fialová, představitelé velvyslanectví MoLR v České republice a řada osobností. Se všemi osobnostmi se setkali v přátelském rozhovoru i členové výkonného výboru Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Příjemným bylo zjištění, že řada z nich znala Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE a věděla řadu informací o jeho dvacetileté činnosti. 
V Ledcích u Slaného se asi před dvěmi lety uvolnila budova přes 100 let staré školy, kterou si pronajal Klub Asia - Pražská jurta s tím, že tu vybuduje společenské centrum a Malé Asijské muzeum. V areálu školy dnešního muzea, trvale stojí dvě mongolské jurty v nichž si může návštěvník prohlédnou běžné zařízení i originální nástroje denního používání. Ředitelka muzea slečna Ariundzul Balandordž, kterou mnozí z návštěvníků Prosiměřické Jurty znají pod jménem Dzula je skvělou průvodkyní stejně jako duchovní otec muzea známý mongolista a sinolog PhDr. Jiří Šíma, DrSc. Jak nám řekl: "muzeum je zaměřeno především na moje milované Mongolsko ale i na Vietnam a Čínu".
Kromě bohaté odborné knihovny a řady materiálů v muzeu pořádají přednášky, vyučují mongolštinu, čínštinu a připravují různé kulturní programy v nichž seznamují zájemce s kulturou a životem obyvatel uvedených zemí. Muzeum je ve stadiu dalšího získávání a shromažďování materiálů, historických dokumentů atd. Po dvou příjemně strávených dnech se členové výkonného výboru Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE rozloučili s přáteli a odejeli domů s myšlenkou, že podobných zařízení s využití opuštěných budov by bylo docela zajímavé i v některých našich obcích. S Jiřím Šímou i Dzulou se mohou zájemci osobně setkat i poslední víkend v říjnu v Prosiměřicích na jubilejním 20. ročníku setkání přátel turistiky a cestování CESTY 2007. Oba budou přednášet o Mongolsku.
Zájemci o shlédnutí muzea či o získání podrobných informací především o Mongolsku, případně Vietnamu a Číny budou v muzeu velice vítaní.
 

 

001: Budova muzea v Ledcích
Budova muzea v Ledcích
 
 
 
 
 
 
002: Čínský způsob přípravy čaje
Čínský způsob přípravy čaje
 
 
 
 
 
 
 
 
003: Členové výkonného výboru klubu s velvyslankyní Číny a Jiřím Šímou(uprostřed).
Členové výkonného výboru klubu s velvyslankyní Číny a Jiřím Šímou(uprostřed).
 
 
 
 
 
 
004: Jiří Šíma při slavnostním přípitku na zahájení provozu muzeaJiří Šíma při slavnostním přípitku na zahájení provozu muzea
 
 
 
 
 
 
 
 
005: Jiří Šíma seznámil přítomné hosty s ideou muzeaJiří Šíma seznámil přítomné hosty s ideou muzea
 
 
 
 
 
 
 
 
006: Jiří Šíma, poslankyně Fialová a zástupkyně Mongolské ambasády
Jiří Šíma, poslankyně Fialová a zástupkyně Mongolské ambasády
 
 
 
 
 
 
 
 
 
007: Mongolské hostesky v jurtě.jpg
Mongolské hostesky v jurtě
 
 
 
 
 
 
 
008: Přítomný byl i vnuk spisovatele Jaroslava Haška.jpg.Přítomný byl i vnuk spisovatele Jaroslava Haška
 
 
 
 
 
 
 
 
009: Slavnostní otevření muzea v Ledcích.jpgSlavnostní otevření muzea v Ledcích
 
 
 
 
 
 
 
 
010: Velký zájem vzbudil tradiční čínský rituál přípravy čaje (1)Velký zájem vzbudil tradiční čínský rituál přípravy čaje
 
 
 
 
 
 
 
 
011: Velký zájem vzbudil tradiční čínský rituál přípravy čaje
Velký zájem vzbudil tradiční čínský rituál přípravy čaje
 
 
 
 
 
 
 
 
012: Velvyslankyně Číny a Jiří ŠímaVelvyslankyně Číny a Jiří Šíma
 
 
 
 
 
 
 
 
013: Vlevo zástupkyně Mongolské ambasád s velvyslankyní ČLR při slavnostním přípitkuVlevo zástupkyně Mongolské ambasád s velvyslankyní ČLR při slavnostním přípitku
 
 
 
 
 
 
 
 
014: Zajímavé vystoupení připravili čínští kluci a děvčata (1)Zajímavé vystoupení připravili čínští kluci a děvčata
 
 
 
 
 
 
 
015: Zajímavé vystoupení připravili čínští kluci a děvčata (2)
Zajímavé vystoupení připravili čínští kluci a děvčata
 
 
 
 
 
 
 
 
016: Velvyslankyně Číny a Jiří Šíma

 

 

 

 

Zodpovídá: Arnošt Raab, zdroj