V Ledcích u Slaného bylo dne 30. srpna 2007 slavnostně otevřeno Malé asijské muzeum

30.08.2007 15:00

Mezi nejvýznamnější hosty vernisáže patřila bezesporu mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně ČLR v České republice paní Huo Yuzhen, poslankyně Parlamentu ČR paní Fialová, představitelé velvyslanectví Mongolské a Vietnamské republiky v ČR, ředitelé regionálních muzeí, pracovníci Orientální ústavu,  zastupitelé obce Ledce včetně starosty a řada dalších osobností.

Čínská velvyslankyně a dr. Jiří Šíma

 

Muzeum je umístěno v budově bývalé místní školy, staré více než 100 let, jejíž prostory se před dvěma lety uvolnily a představitelé obce pro ni hledali uplatnění. Budovu získal do pronájmu  Klub Asia - Pražská jurta a jeho představitel známý mongolista a sinolog PhDr. Jiří Šíma, DrSc. Ten začal s uskutečňováním svého snu o vlastním muzeu, kde by mohl vystavit svoje sbírky a pořádat přednášky. Ředitelkou muzea se stala jeho věrná pomocnice slečna Ariundzul Balandordž, známá pod jménem Dzula.
Kromě bohaté odborné knihovny a výstavy  muzejních artefaktů  z oblastí  Číny a Mongolska  se zde pořádají přednášky, různé kulturní programy, v nichž se zájemci seznamují s kulturou a životem obyvatel těchto zemí a  vyučuje se zde mongolština a čínština. V areálu školy stojí rovněž dvě mongolské jurty s originálním vybavením.  
Zájemci o shlédnutí muzea či o získání podrobných informací především o Mongolsku,  Vietnamu a Číny budou v muzeu velice vítaní.

 

Napsal Tomáš Sadílek, zdroj.